Манган

Манган
Манганът се съдържа в много храни – нахут, канела, оризови трици, магданоз, босилек, кедрови ядки, кориандър, американски орех, масло, говеждо месо, свинска мас и много други храни. Интересна подробност е, че тази съставка се съдържа в обилни количества в газираната напитка Кока-кола.
В тялото на човека се съдържат между 10 и 20 милиграма манган. Неговата функция е за правилното усвояване на витамините, белтъчините и лидите. Той се съдържа най-много в главният мозък, бъбреците, черният дроб и панкреасът. Освен, че спомага за усвояването на витамините A, B1 и C, манганът стимулира мускулните рефлекси, заздравява хрущялните тъкан, предпазва черният дроб от затлъстяване и намалява рисковете от поява на остеоропороза.
Манганът участва в състава на много хранителни добавки за активни спортисти, тъй като осигурява по-добро възстановяване и отстранява умората. Също така микроелементът манган е нужен на метаболизма за по-доброто усвояване на белтъците и мазнините в тялото. Необходимото количество може да се добави от някоя от гореизброените храни, но при недостиг, е препоръчително да се приема допълнително под формата на капсули или хранителна добавка.
Препоръчителната дневна доза за мъже е 2,2 или 2,3 милиграма, а за жени между 1,6-1,8 милиграма. Обикновено манганът се използва като хранителна добавка в комбинация с аминокиселини, глюконат, сулфат, хлорид или пиколинат.
Няма добавени продукти в тази категория.