Метионин (Methionine)

Метионин (Methionine)
Метиоонин е незаменима аминокиселина, която е основна защита на тялото от редица коварни болести. Познат още като L-метионин, той предпазва сърцето, бъбреците и черният дроб, поради което се смята, че метионинът има антисклеротично действие. Изследванията показват, че, ако се увеличи приемът на тази аминокиселина, се намалява значително опасността от развиването на рак на панкреаса. Трябва да отбележим обаче, че приемът на метионин трябва да бъде контролиран и да не се превишават препоръчителните дози, тъй като може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
Една от основните роли на метионинът е като „антиоксидант”. В него има достатъчно сяра, която предпазва костите и кожата от разрушаване на тъканите.
Предвид това, че метионинът е незаменима аминокиселина, която не се произвежда в организма, тя трябва да се набави от хранителни източници или добавки. Метионин се съдържа в големи количества в ядките, месото, млечните продукти и варивата. Приемането му като хранителна добавка, е препоръчително, тъй като организмът го използва главно за получаването на холин. В такъв случай е желателно да увеличите приема на метионин или да вземате допълнително лецитин или холин, за да се запазят неговите запаси в тялото.
Общоприетата препоръчителна доза е 12 мгр. за килограм телесно тегло. Не трябва да се приема от бременни или кърмещи жени, освен, ако приемът му не е назначен от лекар.
Няма добавени продукти в тази категория.