Ликопен (lycopene)

Ликопен (lycopene)
Ликопен представлява вещество от групата на картиноидните пигменти. Добива се основно от домати и други плодове и зеленчуци с червен цвят. Ликопен е доказано силен антиоксидант, смята се че предотвратява ракови и сърдечно – съдови заболявания. Освен това се бори със свободните радикали в тялото и може да подтисне растежа на туморни образувания. Играе важна роля в лечението и профилактиката на рак на гърдата,на панкреаса, на белия дроб, на кожата, на простата, на стомаха, катаракта, сърдечно – съдови заболявания. Прием на ликопен таблетки подпомага храносмислателната система и подсилва зрението. Също така подобрява състоянието на кожата, забавя стареенето и може да се използва като превенция за поява на бръчки. Диетата, богата на ликопен е изключителна полезна за сърцето и спомага за нормализиране на кръвното налягане.
Колко и как да приемаме ликопен?
Смята се, че от 4 до 8 мг. дневен прием на ликопен е достатъчен за възрастни.
Храните, богати на ликопен са: домати, диня, розов грейпфрут, папая, шипка, червено зеле.
Като хранителна добавка ликопен се предлага най – често като част от мултивитаминна или антиоксидантна формула, но може да се намери и като самостоятелен продукт.
Не са известни странични ефекти и няма противопоказания за прием на ликопен. Ежедневната му консумация е абсолютно безопасна за здравето. 
Няма добавени продукти в тази категория.